Draniki Białoruskie

Placki ziemniaczane (także naleśniki, białoruskie drany, ukraińskie deruni) to popularne danie kuchni europejskiej.

Placki ziemniaczane zwane "draniki" (od słowa "peeling" - czyli tarcie, obieranie warstw na tarce) są integralną cechą kuchni białoruskiej . Danie to jest również popularne w kuchni ukraińskiej, rosyjskiej i żydowskiej. Placki ziemniaczane i placki ziemniaczane można znaleźć niemal wszędzie, gdzie używane są ziemniaki - od Ameryki Łacińskiej po Europę Północną.
Białoruskie draniki przygotowywane są z tartych ziemniaków z dodatkiem soli i jaj. Mąka jest również dodawana do wiązania skrobi. Do smaku można dodać inne składniki - na przykład cebulę, czosnek. Powstałe ciasto jest mieszane i smażone na patelni na tłuszczu wieprzowym lub oleju roślinnym.
Draniki tradycyjnie podaje się na gorąco z kwaśną śmietaną, masłem, aczorem (stopionym smalcem) lub maczetą.
Schłodzone draniki dramatycznie tracą smak, więc w ciągu kilku godzin mogą być w najlepszym przypadku wykorzystane jako składnik w innych daniach, ale nie jako niezależne danie. Uważa się, że najlepsze naleśniki są smażone tuż przed podaniem lub podawane bezpośrednio z patelni na talerzu.

Jest również praktykowane marnienie draniki w różnych potrawach (na przykład w glinianych garnkach w obecności pieca). W ZSRR, rozpowszechniona produkcja naleśników z farszem z mięsa mielonego, na przykładzie bułeczek kapusty.
                                 
                                                 

Komentarze